Αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της πιο πρωτοπόρας κοσμοθεωρίας στην ιστορία της ανθρωπότητας... Δεν είναι το μέλλον της Γης ο καπιταλισμός...

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

9 Ιούλη... Από τη στήλη του Ριζοσπάστη... "Σαν σήμερα"...

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρικά σταθερή κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουρ-γήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Διετέλεσε επίσης μέλος 
του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιντάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. 
Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μην μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει 
την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις 
τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο, είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1935 Γεννιέται η Αργεντινή τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1939 Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936) διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα προκαλεί την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης.

1947 Το ΕΑΜ, με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγ-ματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιο, Κάλυμνο, Λειψούς, Νάξο, Πάρο, Πάτμο και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου