Αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της πιο πρωτοπόρας κοσμοθεωρίας στην ιστορία της ανθρωπότητας... Δεν είναι το μέλλον της Γης ο καπιταλισμός...

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)...

Σαν σήμερα, 24 Ιούνη του 1798, ο πρόδρομος και πρωτομάρτυρας του απελευθερωτικού Αγώνα Ρήγας Βελεστινλής, ο αποκαλούμενος Φεραίος , στραγγαλίστηκε από τους Τούρ-κους φρουρούς του σε κάποιο υγρό κελί του φρουρίου του Βελιγραδίου, μαζί με τους συντρόφους του. Ο Ρήγας Φεραίος , υπήρξε ο πλέον χαρακτηριστικός τύπος λογίου, που συνδύαζε άμεσα το κήρυγμα του διαφωτισμού με την επαναστατική δράση. 
Ο θάνατός του έδωσε το έναυσμα για την τελική φάση που απέληξε στον πόλεμο της ανε-ξαρτησίας το 1821. 
Στις 24 Ιούνη του 1798, αργά το βράδυ, οκτώ Έλληνες που κρατούνταν φυλακισμένοι στο κάστρο «Neboisa» του Βελιγραδίου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα κελιά τους διά της με-θόδου του στραγγαλισμού. Ήταν ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος ), ετών 40, ο Ευστράτιος Αργέντης, έμπορος από τη Χίο, ετών 31, ο Δημήτριος Νικολίδης, γιατρός από τα Ιωάννινα, ετών 32, ο Αντώνιος Κορωνιός έμπορος και λόγιος από τη Χίο, ετών 27, ο Ιωάννης Καρατ-ζάς, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου, ετών 31, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούτζιας, έμπορος από τη Σιάτιστα, ετών 22, ο Ιωάννης Εμμανουήλ, φοιτητής ιατρικής, από την Καστοριά, ετών 24 και ο αδελφός του Παναγιώτης Εμμανουήλ, υπάλληλος του Αργέντη, ετών 26. Τα πτώματα των νεκρών ρίχτηκαν στο Σάβα, παραπόταμο του Δούναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου