Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα... 5 Μάη 1818, γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ...

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε στην πόλη Τριερ της Γερμανίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διανοητή στην Ιστορία του ανθρώπου, ο οποίος, για πρώτη φορά, έθεσε το ζήτημα της Ιστορίας στην πραγματική του διάσταση ως εξής : «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε».
Ο Καρλ Μαρξ μας έδωσε την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, το μαρξισ-
μό, θεμέλιο για την κοινωνική δύναμη, που αποστολή της έχει ν' αλλάξει τον κόσμο, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βάζοντας οριστικά τέλος στις ταξικές κοινωνίες με την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας.
Στο μεγαλοφυές έργο του, «Το Κεφάλαιο», μελετώντας τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, αποκαλύπτει τις εσωτερικές του αντιφάσεις, αποδεικνύοντας ότι το ξεπέ-
ρασμά του και η αντικατάστασή του από έναν ανώτερο τρόπο παραγωγής, τον κομμου-νιστικό, είναι το νομοτελειακό, ότι ως τρόπος παραγωγής έχει ιστορικά όρια.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνει το σύνολο 
της ανάλυσης που περιέχεται στο «Κεφάλαιο». Αναδεικνύει ταυτόχρονα το νομοτελειακό της αντικατάστασης του καπιταλισμού με την κοινωνική επανάσταση, για να περάσει η ανθρώπινη κοινωνία από την «προϊστορία» στην ιστορία και οι εργάτες από το βασίλειο 
της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.
Η κοινωνία του καπιταλισμού είναι ιστορικά ξεπερασμένη. Γεγονός που απαιτεί την αντι-κατάστασή της από την κομμουνιστική κοινωνία. Αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί από το επαναστατικό έργο των μαζών, με ηγέτη την εργατική τάξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

*Από την έκδοση του Ριζοσπάστη (5 Μάη 2010)


2 σχόλια: